Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Φίμωση της ελευθερίας-Χτύπημα κατά της Δημοκρατίας

ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Θύελλα αντιδράσεων για την επίθεση στο ραδιοσταθμό «Μουσικός Παλμός»

Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσε η είδηση της επίθεσης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Μουσικός Παλμός», την περασμένη Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να σιγήσει η αναμετάδοση στους ακροατές.

Μετά τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη Φώτη Κοντραφούρη, ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθεια φίμωσης της κοινής γνώμης σε φλέγοντα για την περιοχή της Ελαφονήσου θέματα, τη σκυτάλη των δηλώσεων πήρε ο νησιωτικός δήμος, με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε. Στο ίδιο πνεύμα, ο Δ. Ελαφονήσου δηλώνει πεπεισμένος ότι η αναμετάδοση της ενημέρωσης του δημάρχου, αναφορικά με το παράνομο αγκυροβόλιο στα Βάτικα αλλά και το σενάριο περί συνένωσης του δήμου με τον τ. Δ. Βοιών, ήταν το κίνητρο του «χτυπήματος», καθώς, όπως προσθέτει, «επεφύλασσε πολλές αποκαλύψεις για παράγοντες της περιοχής που κινούνται υπόγεια ενάντια στο κοινό συμφέρον». «Ο Δήμος Ελαφονήσου καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το χτύπημα που δέχτηκε ο ραδιοφωνικός σταθμός. Ευελπιστούμε στην άμεση αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε στον τεχνολογικό εξοπλισμό του σταθμού, ώστε να συνεχίσει η αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση του κοινού», σημειώνει στο τέλος της ανακοίνωσης.

Η είδηση κινητοποίησε και τη βουλευτή Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου, η οποία με τη σειρά της καταδίκασε κατηγορηματικά και απερίφραστα την επίθεση κατά των εγκαταστάσεων του ραδιοφωνικού σταθμού, κάνοντας λόγο για επίθεση κατά της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, της σκέψης, της ενημέρωσης και της πληροφόρησης.

«Η ταχεία ανεύρεση των δραστών είναι έργο και υποχρέωση των αρμοδίων Αρχών», επεσήμανε η κ. Πατριανάκου, τονίζοντας ότι «τέτοιες ενέργειες, που στόχο έχουν εκτός από τη δολιοφθορά και τον εκφοβισμό, είναι ξένες προς το ήθος και το σθένος των Λακώνων. Όταν στοχοποιείται η ενημέρωση, στοχοποιείται η κοινωνία».

Ανακοίνωση, εξάλλου, για την επίθεση στο σταθμό εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, η οποία με τη σειρά της κατήγγειλε το χτύπημα από άγνωστο στις εγκαταστάσεις του «Μουσικού Παλμού», μιλώντας για προσχεδιασμένο «έγκλημα». Ειδικότερα ανέφερε:

«Με 6 μονόβολα φυσίγγια, χτυπήθηκε και αχρηστεύτηκε η κεραία αναμετάδοσης και ο σταθμός σίγησε. Ο δράστης φρόντισε να μαζέψει τους κάλυκες, γεγονός που οδηγεί σε προσχεδιασμένιο χτύπημα. Σύμφωνα με την αυτοψία της Αστυνομίας φαίνεται ο δράστης να είναι ψηλός (πάνω από 1.80).

Ο σταθμός προβάλλει κρίσιμα θέματα της περιοχής, όπως οι καταπατήσεις, οι ανεμογεννήτριες και η προσπάθεια να μετατραπεί σε αγκυροβόλιο πλοίων ο όρμος της Νεάπολης. Οι υπόνοιες στρέφονται κατά των συμφερόντων που θίγονται από τις εκπομπές του ραδιοσταθμού.

Η ΠΟΕΣΥ περιμένει από τις Αρχές να ολοκληρώσουν χωρίς βραδύτητα τις έρευνες για την αποκάλυψη του δράστη, προκειμένου να λογοδοτήσει γι’ αυτή την αντιδημοκρατική ενέργεια, που πλήττει βάναυσα την ελευθερία της έκφρασης των ΜΜΕ». Σημειώνεται, ότι την είδηση «φιλοξένησε» η εφημερίδα «Αυγή», ενώ το θέμα φτάνει μέχρι τη Βουλή με σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος προς τους συναρμόδιους υπουργούς Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Πριν από λίγες ημέρες συνέβη ένα πρωτοφανές περιστατικό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, οι κάτοικοι της Ελαφονήσου, μιας φιλήσυχης περιοχής, έγιναν μάρτυρες μιας “περίεργης” επίθεσης με κυνηγετικά όπλα κατά αναμεταδότη ραδιοφωνικού σταθμού που εκπέμπει στη γύρω περιοχή. Συνέπεια αυτής της επίθεσης είναι να σιγήσει ο σταθμός που μετέφερε τη φωνή του στη Νότια Πελοπόννησο, τα Κύθηρα και την Ελαφόνησο.

Ακόμη και αν δε θεωρηθεί η συγκεκριμένη ενέργεια μια προσπάθεια φίμωσης μιας ελεύθερης φωνής, που αναδείκνυε τα σημαντικά ζητήματα της περιοχής και στηλίτευε τα άνομα συμφέροντα που επιχειρούσαν να δράσουν στην περιοχή, γεγονός εξαιρετικής σημασίας, ο τραμπούκικος τρόπος δράσης και η μέχρι τώρα αποσιώπηση του γεγονότος από τις αρχές, δημιουργεί ερωτηματικά και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία».

Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Πετράκος ρωτά τους υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν και ποια μέτρα θα λάβουν ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση, να αποκαλυφθούν οι δράστες και να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη, αλλά και για να επαναλειτουργήσει ο ραδιοφωνικός σταθμός. Τέλος, ρωτά τι μέτρα θα ληφθούν, ώστε να μην υπάρξει νέα επίθεση στο συγκεκριμένο σταθμό στο μέλλον.